Your Macstore

MacBook Air vs. MacBook Pro

Alle drie de MacBooks hebben voor- en nadelen. De keuze is vooral afhankelijk voor welke doeleinden je de MacBook gaat gebruiken. Onderaan deze pagina vind je alle specificaties die samen een goede samenvatting geven van de MacBooks. Wij lichten de specificaties nog eens kort toe in deze blog.

Beeldscherm

Eén van de grote verschillen tussen de MacBook Air en de MacBook Pro is op dit moment het Retina-display. De 13-inch MacBook Pro (zowel het oude als nieuwe model) heeft meer dan 4-miljoen pixels (resolutie van 2560 x 1600). De 13-inch MacBook Air heeft ‘maar’ 1,2 miljoen pixels (resolutie van 1440 x 900). Een significant verschil dus. Dit betekent echter niet dat het scherm van de MacBook Air niet scherp is. Wanneer je nog nooit een Retina-display gezien hebt, dan vind je het display van de MacBook Air waarschijnlijk prima. Maar zodra je bekend bent met het haarscherpe beeld van een Retina-display, dan wil je waarschijnlijk niets anders meer. Het verschil tussen de twee MacBook Pro’s is dat de nieuwste 2016 modellen een Touch Bar en Touch ID hebben, een snellere processor en helderder Retina-display dan de modellen uit 2015.

Processor

Het verschil tussen de MacBook Air en de MacBook Pro is vooral te merken wanneer je met zware programma’s werkt. Zowel de MacBook Air en de MacBook Pro hebben een Intel Core i5. Dit betekent dat ze beide een van de betere processors hebben voor actief computergebruik. Beide computers zijn geschikt om documenten te bewerken, foto’s te bewerken, video’s te monteren en games te spelen. De MacBook Pro heeft echter een sterkere Turboboost en daardoor een hogere kloksnelheid. Dit houdt in dat wanneer je MacBook extra power nodig heeft (bijv. bij het gebruik van zware programma’s zoals Photoshop) de MacBook Pro een stuk sneller is dan de MacBook Air.

macbook

Werkgeheugen

Het werkgeheugen is bedoeld voor de tijdelijke opslag van programma’s en documenten. Heb je altijd veel documenten open staan en werk je met zware programma’s dan zal je ook meer werkgeheugen nodig hebben. De specificaties laten zien dat de MacBook Air inmiddels net zoveel werkgeheugen heeft als de MacBook Pro.

Batterijduur en gewicht

Deze categorieën spreken in principe voor zich. De MacBook Air is net wat lichter dan de MacBook Pro en heeft een langere batterijduur. Werk je veel onderweg, dan is de MacBook Air (1,35 kg en 12 uur batterijduur) daar uitermate geschikt voor. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een MacBook Pro met een batterijduur van 10 uur en een gewicht van 1,58 kg ook prima onderweg is mee te nemen.
Macbook Pro 2015 vs. MacBook Pro 2016
In oktober 2016 is er door Apple een nieuwe generatie MacBook Pro’s uitgebracht. Het grootste verschil met de MacBook uit 2015 is dat de nieuwe MacBook een Touch Bar en Touch ID bevat en een snellere processor heeft. Ook in dit geval merk je het verchil alleen als je met zware (bijvoorbeeld grafische) programma’s werkt. De nieuwe Touch Bar is een leuke nieuwe gadget die handig is wanneer je met grafische programma’s werkt. Apple ontwikkelde ook een nieuw instapmodel. Deze is vergelijkbaar met de MacBook Pro uit 2015, alleen krachtiger en beschikbaar in de kleuren spacegrijs en zilver. Een leuke bijkomstigheid is dat de nieuwe MacBook Pro 2016 bijna net zo zwaar (1,37kg) is als de MacBook Air (1,35kg). Ideaal om mee te nemen dus!

Een MacBook Air of MacBook Pro kopen?

Een groot voordeel aan de MacBook Air is natuurlijk het prijskaartje. Gemiddeld is de MacBook Air een paar honderd euro goedkoper dan de MacBook Pro. Heb je als hoofddoel om de MacBook te gebruiken voor het bewerken van tekstdocumenten, e-mail en internet, dan is de MacBook Air een uitermate geschikt apparaat.
Werk je regelmatig met grafische programma’s dan adviseren wij al snel om een MacBook Pro aan te schaffen. Het retinascherm geeft je een haarscherp beeld en de processor en het werkgeheugen zorgen ervoor dat je super snel binnen grafische programma’s kan werken. Bij de MacBook Air zal dit een stuk langzamer werken.